Banjir Pulau Pinang : “Bantuan tentera pantas diaktif Secara automatik”

Posted on
George Town Ditengelami Banjir
George Town Ditengelami Banjir

Banjir Pulau Pinang : “Bantuan tentera pantas diaktif Secara automatik” – Beberapa kumpulan veteran tentera berkata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng tidaklah perlu menghubungi Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menghantar tentera untuk menolong kerja-kerja menyelamat mangsa banjir di Pulau Pinang.

Dalam cuplikan laporan Malaysiakini, Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan, Brigadier Jeneral (B) Datuk Mohd Arshad Raji berkata ada prosedur operasi standar (SOP) yang sepatutnya diaktifkan dengan automatik seumpamanya berlaku bencana alam, seperti banjir.

” Jika aku membaca mengenai ketua menteri memohon pertolongan ketenteraan dari pada timbalan perdana menteri… itu tidaklah langkah yang benar.

” Kita ada SOP, SOP Majlis Keselamatan Negara, yang terpakai pada negeri-negeri.

” Jika kekhawatiran berlaku, jawatankuasa keselamatan negeri (JKKN) butuh diaktifkan dengan automatik, ” kata Mohd Arshad pada sidang akhbar di Subang Jaya semalam (6 Nov).

Sembari mengatakan terima kasih pada kerajaan persekutuan yang menghulurkan pertolongan ketenteraan pada Pulau Pinang, tetapi beliau, seperti ditukil Malaysiakini, menyatakan bahawa perintah ke atas angkatan bersenjata terdapat pada ketuanya serta bukanlah dengan menteri persekutuan.

Dilaporkan bahawa Lim menghubungi Ahmad Zahid awal pagi kelmarin untuk pertolongan ketenteraan selepas Pulau Pinang dirundung banjir teruk.

Encik Mohd Arshad menyatakan bahawa tiap-tiap JKKN memiliki komander tempatan yang juga akan menasihati ketua menteri atau menteri besar tentang bebrapa gosip sesuai sama itu, menurut Malaysiakini.
– Agensi berita/IM/im Dikutip : berita.mediacorp.sg

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *