Kakitangan SMRT dikenakan tindakan disiplin : Siasatan banjir dalam terowong stesen Bishan

Posted on

Enam kakitangan SMRT juga akan berdepan dengan prosiding disiplin, menurut pengendali pengangkutan itu pada Isnin (6 Nov) selepas menamatkan siasatan dalaman pada penyenggaraan system pam air di stesen MRT Bishan.

Siasatan lanjut saat ini tengah digerakkan pada tujuh sekali lagi kakitangan pengurusan termasuk juga dua eksekutif berpangkat naib presiden, dengan kesemua yang terbabit sudahpun digantung kerja, lebih SMRT.

Siasatan banjir dalam terowong stesen Bishan :
Siasatan banjir dalam terowong stesen Bishan :

Fakta medianya dilampirkan dibawah :

Siasatan dalaman SMRT pada penyenggaraan System Penyaliran Air Bishan sudahpun usai digerakkan :

Siasatan SMRT menarik perhatian bahawa kali paling akhir pasukan yang ditugaskan untuk menggerakkan kerja-kerja penyenggaraan menggerakkan kerja pembaikan yaitu pada 13 Julai 2017. Bagaimanapun, siasatan tunjukkan bahawa ada insiden-insiden dimana rekod kerja penyenggaraan itu dipalsukan oleh pasukan sehubungan pada Disember 2016 sampai Jun 2017.

Pasukan seramai enam anggota dari pada himpunan Penyenggaraan Bangunan serta Keringanan terdiri dari pada seseorang pengurus, seseorang penyelia kejuruteraan serta empat kakitangan beda. Prosiding disiplin juga akan menyusul. Siasatan lanjut tengah digerakkan pada tujuh sekali lagi kakitangan pengurusan dari pada himpunan Penyenggaraan ini, termasuk juga dua berpangkat naib-presiden, yang kesemuanya sudahpun digantung kerja.

SMRT menyatakan bahawa ia tidak bertolak ansur pada kegagalan berbentuk penyeliaan serta ketekunan berhubung kerja-kerja yang ada kaitan dengan penyenggaraan. Jadi sebahagian dari pada tanggungjawab yang dipikul dengan, kami akan menimbangkan gosip itu semasa menyemak awal mulanya upah pengurusan atas, dari CEO hingga rantaian kawalan yang relevan.

Siasatan-siasatan teknikal yang digerakkan oleh LTA dengan berasingan berhubung insiden air bertakung di Terowong Bishan masih tetap diteruskan dengan hubungan kerja SMRT.

Pengampunan diberi pada semuanya kakitangan yang tampak dengan suka-rela serta memberikan laporan mengenai sebarang kekurangan.

Pengampunan itu selesai pada 3 November 2017 serta sebagian laporan terkait kerja-kerja penyenggaraan yang dijadualkan tetapi tiak digerakkan telah di terima dari himpunan Penyenggara Bangunan serta Keringanan. Himpunan itu juga bertanggungjawab ke atas system penyaliran air stesen Bishan. Laporan-laporan itu tengah di teliti.

Beberapa ketua semuanya unit penyenggaraan Kereta Api yang beda seperti bekalan sedia ada, isyarat serta komunikasi, penyenggaraan tenaga serta landasan, telah menggerakkan penilaian lanjut serta mengesahkan bahawa beberapa ahli penyenggaraan spesial selalu dipatuhi.

Diluar itu, pasukan-pasukan Audit serta Pemeriksa Dalaman, pasukan Pemeriksa Kesediaan Dengan yang baru ditubuhkan juga akan mempertingkat penguatkuasaan ke atas amalan-amalan serta ahli di stesen-stesen kereta api.

SMRT juga akan melanjutkan usaha untuk mengaplikasikan nilai-nilai teras disiplin, kewibawaan serta pemilikan.

Kami juga akan memperhalusi beberapa sistem pengurusan prestasi, memperkemaskan sekali lagi susunan pertubuhan serta memperkukuh garis terlihat serta kebertanggungjawaban untuk beberapa pemerhati serta kebertanggungjawaban agar kami bisa memimpin pasukan kami untuk menjangkau ahli lebih tinggi dari sisi keselamatan, khidmat serta keutuhan.

Kami akan mempertingkat latihan sokongan pada beberapa penyelia kami agar mereka lebih berusaha serta bisa diperkasa untuk menggerakkan tanggungjawab mereka dengan tambah baik.
– CNA/NK/nk Sumber : http://berita.mediacorp.sg/

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *