Ketua Kumpulan ajaran sesat yang terkenal kejam “Charles Manson” Akhirnya Mati.

Posted on

Ketua himpunan ajaran sesat yang bertanggungjawab memimpin pengikutnya lakukan pembunuhan, termasuk juga pelakon Sharon Tate pada 1960-an, mati pada umur 83 tahun. saat melakukan hukuman penjara selama hayat.

Menurut fakta Jabatan Pemulihan California (Jabatan Penjara), Manson wafat dunia di Hospital Daerah Kern tanpa ada berikan keterangan lanjut.

Manson melakukan hukuman penjara selama hayat di Penjara Negeri Corcoran kerana mengarahkan pembunuhan sembilan orang, termasuk juga Sharon.

Lelaki itu jadi penjenayah kejam serta populer era ke-20 selepas mengarahkan pengikut muda, semua wanita membunuh tujuh orang dalam kes yang menurut pendakwaraya, mempunyai tujuan mencetuskan perang perkauman.

Sharon yang saat itu berumur 26 tahun. serta tengah hamil lapan bln., ditikam 16 kali pada awal pagi 9 Ogos 1969 oleh pengikut Manson dirumah sewanya di Benedict Canyon, Los Angeles. Suami Sharon saat itu adalah penerbit filem Roman Polanski.

Empat rakan pelakon itu, termasuk juga pewaris syarikat kopi Abigail Folger serta pendandan rambut Jay Sebring, juga dibunuh, sama ada ditikam atau ditembak yang menulis pengucapan ‘Pig’ pada pintu tempat tinggal dengan darah. Polanski ada di Eropah saat peristiwa.

Saat malam esoknya, pengikut Manson menikam yang memiliki kedai runcit Leno LaBianca serta isterinya, Rosemary, memakai darah mereka untuk menulis ‘Deatahun to Pigs’ serta ‘Healter Skelter’ – ejaan salah untuk lagu Beatles ‘Helter Skelter’ pada dinding serta peti sejuk.

Meskipun Manson tidak terbabit lakukan pembunuhan itu tetapi dia dijumpai bersalah mengarahkan pembunuhan terbabit, termasuk juga pembunuhan guru muzik Gary Hinman pada 1969 serta pelakon tindakan Donald ” Shorty ” Shea.

Manson dijatuhkan hukuman mati untuk pembunuhan Sharon serta LaBianca tetapi hukuman itu lalu diganti pada penjara selama hayat selepas Mahkamah Agung California memansuhkan hukuman mati pada 1972.

Dilahirkan jadi Charles Milles Maddox pada 12 November 1934, di Cincinnati oleh ibunya yang baru berumur 16 tahun., kehidupan remaja Manson banyak menumpang saudara-marah serta masuk pusat tahanan juavana. Pada umur 13 tahun., dia telah terbabit dalam rompakan bersenjata.

Selepas dibebaskan dengan parol pada 1967, Manson membuat himpunan ajaran sesatnya San Francisco yang saat itu jadi tumpuan budaya hippi.

Himpunan itu yang beralih ke satu ladang di Los Angeles menggalakkan seksual beramai-ramai serta dadah jadi langkah hidup serta Manson jadi ‘penyelamat’ pada remaja yang lari dari tempat tinggal dan penjenayah.

Seseorang pengikut mendakwa lihat Manson menghidupkan kembali burung mati serta seseorang sekali lagi percaya Manson bisa mendengar serta lihat apa yang dikerjakannya. sumber – bharian.com.my/

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *