Rintihan Gadis ” Merancang untuk bernikah. Calon suami juga telah ada ” Namun tak punya identiti

Posted on

Seseorang gadis yang cuma dikenali sebagai Ain riil hidup dalam dilema jika tidak ada sebarang rekod seperti dokumen kelahiran maupun kad pengenalan yang bisa menerangkan identiti sesungguhnya.  Meskipun telah berusia 23 th., Ain langsung tidak ketahui apabila dia dilahirkan sampai sangat terpaksa mengagak umur dirinya sendiri.

“Saya sebolehnya mahu berkeluarga, malah thn depan aku merancang untuk bernikah. Calon suami juga telah ada, tapi macam mana mahu isi borang bila aku sendiri tak ada identiti.

“Kalau bisa aku mahu sebagai warganegara yang sah, tak akan hidup dalam ketakutan, sebagai hingga saat ini aku tidak paham asal-usul atau mengetahui siapa wanita melahirkan aku, ” tuturnya.

“Lebih menyusahkan aku tidak paham siapa mereka, hanya tahu panggilan ringkas bukanlah nama penuh. Begitu halnya ibu bapa bila ada rejeki bersua mereka aku bersukur, bila demikian sebaliknya apa bisa buat, ” rintih gadis ini sekali lagi.

Hidupnya lebih malang jika mendakwa sempat ditipu sejumlah RM 5000 oleh seseorang lelaki yang mengakui sebagai pegawai JPN yang kononnya bisa menolong memperoleh MyKad memakai jalan belakang.

Sumber : myMetro

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *