“SHARE” 24 Tahun Gadis Ini Berjaya Miliki Rumah Idaman Sendiri, Ini Tips nya..Tolong Bagikan ke kerabat saudara !!!

Posted on

Mempunyai tempat tinggal memanglah jadi yang diimpikan tiap-tiap orang. Ia merupakan kemudahan yang harus ada (wajib )terkecuali kenderaan untuk bergerak. Namun, dengan harga tempat tinggal yang bertambah dari tahun. ke tahun., telah tentunya orang muda yang baru mula bekerja sulit untuk mempunyai tempat tinggal dambaan. Lebih bila kerja upahnya tidak seberapa, nak buat utang juga sulit. Alamatnya, menyewa la hingga ke tua.

Tetapi seseorang wanita yang dikenali jadi Check ifa sudah berkongsi panduan gampang untuk beli tempat tinggal dambaan di umur muda. Meskipun baru berumur 20-an, dia sudahpun dapat untuk bermalam dirumah yang dibeli sendiri berbanding belia-belia diluar sana yang mungkn baru mula bekerja tetaplah. Jom kita ikuti perkongsiannya di bawah.

Alhamdullilah, azam 2017 Ifa dah terwujud untuk beli tempat tinggal in age 24. Ifa nak berbagi panduan how to buy your own asset dalam masa 2 tahun. miliki rencana.

Sorry guys.. gmbaq Ifa gunakan selipar ja sebab masa amek gambaq ni tempat tinggal dah 80% nak siap. So jalan juga nak masuk ke tempat tinggal tidak lawa sekali lagi. Selipar ja la jawabnya.

1. Guys, taruh uang niaga tu dalam bank korang. Even sikit 200 300 juga taruh dalam bank. Biaq ada pada transaction bank tu uang kluaq masuk. Bila korang nak amek uang tu juga jangan pernah abes korang amek. Tinggal la sikit dalam bank tu okay?

Make sure korang ada transaction dalam akaun bank okay. But better sekali lagi bila korang ada bisnes miliki akaun. Sekali lagi power sebab bank juga akan tengok meskipun korang buat bisnes kecik je, tapi di ambil sangka okay.

2. Uang Over Time (OT) korang tiap-tiap bln. tu perlu guys. Even korang buat ot ikot mood cam Ifa ni, tapi RM50 juga bank amek sangka okay jadi income kita for tahunat montahun. tapi ot ni 3 bln. ja depa sangka. Tidak da la hingga satu tahun depa amek sangka.

3. 1/2 bank depa amek sangka ASB loan as an income but ada 1/2 amek sangka as expenses kita tapi kelak last tahunread ni Ifa juga akan habaq bank apa yang baguih untuk beli tapi bank yang Ifa gunakan ni dia sangka ASB loan as expenses. So terkena korek sekali lagi kat mana income masuk.

4. Korang carik tempat tinggal yang mana developer yang tanggung kos lawyer, kos semua mak nenek kos untuk beli umah tu. Memanglah kita juga akan ingat alah, semuanya tu termasuk juga dalam harga tempat tinggal tapi yes bila korang sangka balik sama ja uang korang nak bawa kuar bayaq itu bayaq ini kan?

Maybe rejeki Ifa beli umah ni developer include everytahuning. Free lawyer, bisa rebate 10% from downpayment. Ifa cuma bayaq downpyment 1% ja dari downpayment sebab bisa rebate ayah banyak hilang ingatan. Tapi alhmdullilah sukur begitu Allah permudahkan jumpa developer yang best.

5. Orang kata nak beli tempat tinggal murah time sekali lagi 2 tahun. nak siap masa depa pecah tanah tu dah beli, betoi tu. Masa tu murah korang nak beli tempat tinggal. Time Ifa ni, rejeki Ifa bisa dok dah tempat tinggal ni saat ini. Beli pertengahan tahun. haritu hujung tahun. dah bisa duduk. Tapi korang terkena rajin servey nah.

6. Last sekali, korang tanamkan azam tiap-tiap tahun. meskipun tidak raih korang tanamkan azam nk beli umah sebelumnya usia berapakah. Ifa tiap-tiap tahun. mulai sejak usia 19 dah tanam azam nak beli tempat tinggal sebelumnya usia 25 serta Alhamdullilah it’s come true. Before 25 dah bisa. Allah dengaq doa Ifa.

Ifa doakan korang bisa ide dari Ifa. Bila nak bertanya apa-apa dm ja Ifa nah. Insyallah Ifa juga akan bantu korang. Ifa sukai tengok anak-anak muda ada matlamat serta beli asset dalam umur muda hasil ttik peluh kita. Doakan Ifa juga agar bisa beli second house before 30. In sha Allah.

Sumber : Check ifa‏

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *