SHARE ” faedah besar amalan berkhatan bagi bayi laki-laki

Posted on

Perbuatan berkhatan yaitu pembedahan kecil yang dikerjakan untuk buang kulit hujung iaitu muncung zakar. Maksud intinya adalah untuk menjaga kebersihan.

Kesukaannya, kanak-kanak lelaki juga akan dikhatan apabila telah besar dengan mengikuti majlis-majlis berkhatan jika tiba musim cuti sekolah. Lazimnya berkhatan dengan beramai-ramai jadi pilihan ibu bapa kerana anak mereka memiliki kawan dan lebih meriah.

Tahukah kamu bahawa anak lelaki elok berkhatan saat bayi, iaitu saat masih tetap sekali lagi dalam pantang. Berdasar pada perkongsian dari Fatin Izzati, berkhatan saat masih tetap bayi sudah jadi amalan di negara barat jadi ia juga yaitu sunnah Nabi. Beliau juga ikut berkongsi langkah melindungi anaknya yang berkhatan saat berumur lima bln..

Mudahnya Khatan Bayi Lelaki!

Haritu ada yang PM bertanya pengalaman aku khatankan Ahmad saat umur dia 5 bln.. Hari ini baru siap entry kih kih kih.

Actually umur 5 bln. tu dah lewatkan sebab ada orang kata doctor tidak terima bila awal begitu. Haish. Tapi apabila hingga klinik, doktor bertanya ”kenapa lambat begitu hantar? ”

Kita digalakkan bayi lelaki dikhatankan secepat yang mungkin saja selepas lahir. Turut sunnah Nabi SAW, cucu baginda hassan serta hussin dikhatankan pada hari ke-7.

Kebanyakkannya kita di Malaysia bila nak sunatkan anak lelaki harus tunggulah dah besar. Tapi bukanlah di negara barat.

Amalan ini dah popular di negara-negara barat, walhal mereka bukanlah Islam. Mereka ketahui manfaat besar amalan berkhatan ni. Di Amerika, bayi lelaki dikhatankan sejurus selepas lahir.

Ini pada teknik-tekniknya :
i) Laser
ii) Smart Klamp
iii) Plastibel
iv) Tissue Glue

Ahmad khatan manfaat tehnik ke-2, clamping. Satu hari terlepas khatan pergi klinik awal mulanya untuk bukak. Terlepas tu jagalah jenis umum.

Mengapa sunatkan Ahmad awal?

1. Mestilah sebab nak turut sunnah, even tahu dah lewat.

2. Komplikasi di kelompok bayi lebih rendah, berbanding kanak-kanak yang disunatkan pada umur tua.

3. Kanak-kanak berumur 6 th. ke atas kesukaannya lebih lasak serta pada umur ini mereka telah merasai kesakitan.

4. Sistem pengobatan bayi lebih cepat ambil masa kurang lebih 5-7 hari sahaja berbanding dengan kanak-kanak berumur 6 th. keatas.

5. Sistem berkhatan gampang sebab anak tidak tahu juga dia tengah khatan. Doktor nak buat kerja juga suka. Dalam waktu relatif cepat je siap.

6. Sistem penjagaan juga suka, tidak banyak kerenah. Tidak ada berpantang makan, hanya Ahmad kan breastfeed. So, umminya lah kene pantang sikit. Umum je.

7. Terlepas khatan Ahmad bisa meniarap jenis umum, mandi jenis umum, tidak demam, terlepas mandi juicet sapu cream.

8. Dalam masa 7 hari, Ahmad dah pulih benar.

Persediaan sebelumnya & semasa khatan bayi lelaki.

Sebelumnya :
1. Sebelumnya bawa anak berkhatan, make sure dia kenyang, cukup tidur, dah buang air besar & kecil.

2. Standby puting bila ada.

Semasa :
1. Ibu Bapak banyakkan selawat, nak suruh anak selawat dia tidak pintar. Doa agar dimudahkan.

2. Ajak anak bertenang. Gunakan zikir atau something yang menentramkan. Jenis Ahmad, abuya dia ajak tawasul madad ya Rasulullah

3. Bila ada puting, suapkan agar dia hisap untuk khayal (suggested by doktor). Ahmad tidak ada puting ganti jari kelinking maktok dia. Jari ummi halus doktor kata, takut dia tidak nak.

NOTA KAKI : Bayi juga akan menangis masa doktor masuk ubat bius jadi ibu bapak janganlah cepat cemas. Bertenang serta cuba bermain dengan anak untuk dia rasa relaks saja.

 

**Prosedur terlepas khatan, doktor suruh standby untuk untuk susu. Langkah dukung bayi selepas berkhatan juga jenis dalam gambar kat atas ini. Bahagian kemaluan yang dikhatan terkena menghadap ke depan agar tidak terserang lokasi luka. Yakinkan anak gunakan diaper yang sedikit longgar.
Kos serta tempat berkhatan bayi lelaki.

Kami khatankan Ahmad di Klinik Kamal, Kg Pasir Johor Bahru. Dekat dengan Plaza Angsana.
Highly recommended! Doktor dia very fatherly serta nurse dia juga baik lemah lembut budi pekerti gitu. Doktor kamal terima bayi untuk dikhatankan dari umur dalam pantang. Bisa call dahulu buat untuk appointment sebelumnya datang. Kos berkhatan tehnik clamp RM200 siap ubat.

Jom turut sunnah! Sunnah tidak sempat memudharatkan. InshaAllah, kita akan saksikan anak lebih masak serta lebih cerdik. Selamat berkhatan pada yang nak bawak anak berkhatan. Prosedur khatan bayi lelaki gampang je.

Mudah-mudahan perkongsian ini berguna…

sumber – www.siakapkeli.my

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *