“SHARE” Wanita Jangan Mau Tanggalkan Tudung meskipun majikan memiliki hak kenakan kod , Boleh Dikenakan Undang-Undang

Posted on

Majikan yang memaksa wanita yang bekerja di bahagian perkhidmatan pelanggan atau ‘front desk’ melepaskan tudung bisa dipakai aksi undang-undang

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Penyelidikan serta Advokasi Hak Asasi Manusia (Centhra) Azril Mohd Amin, majikan tidak mematuhi Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan bila tidak berhasil mematuhi prasyarat sehubungan pada wanita Islam yang dinafikan hak kebebasan beragama iaitu menggunakan tudung ditempat kerja.

Tuturnya, meskipun majikan memiliki hak kenakan kod penggunaan pada pekerjanya namun sebagai rakyat Malaysia memiliki hak mengamalkan pegangan agama masing-masing

“Malah, penggunaan baju berupa keagamaan bila atas sebab keselamatan atau kesukaran melakukan pekerjaan mestilah dalam kondisi butuh saja iaitu bila baju agama itu menghalang kontrol keselamatan, kebutuhan serta ketenteraman pemula, serta penggunaan tudung pastinya terang tidak jatuh dalam mana-mana kelompok itu.

“Justeru, Kementerian Pelancongan serta Kebudayaan dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga serta Orang-orang harus ambil aksi selekasnya merubah basic diamalkan sesetengah hotel di negara ini yang melarang wanita bertudung dari pada bekerja di barisan hadapan, ” tuturnya.

Selain itu, Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin ikut menyifatkan aksi tidak membetulkan kakitangan wanita yang bekerja di barisan hadapan hotel menggunakan tudung kononnya mengikut prosedur operasi standar (SOP) serta jadi amalan antarabangsa yaitu sekalipun tidak lumrah.

“Saya menyangga mana-mana syarikat yang lakukan diskriminasi pada wanita yang bertudung di ambil aksi serta ditarik lesen perniagaan mereka.

“Umat Islam yang bertanggungjawab serta sesiapa saja yang sensitif pada hak asasi manusia mestilah memulaukan syarikat serta product syarikat sehubungan, ” tuturnya dalam satu fakta di Facebook kepunyaannya.

Imbuhnya, untuk pengetahuan pemula, satu senarai syarikat yang lakukan diskriminasi mesti ditayangkan.

Terdahulu, Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (Uni-MLC) terima aduan ada pekerja wanita yang bertudung diarahkan melepaskan tudung mereka, larangan sama pada pelajar yang menghadiri pelatihan perhotelan serta pelancongan untuk latihan praktikal.

Walaupunbagaimanapun, Presiden Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Cheah Swee Han melakukan tindakan menjaga aksi hotel sehubungan serta berkata ia yaitu sebahagian dari pada basic antarabangsa serta tiap-tiap hotel memiliki SOP masing-masing

Sumber -Harian Metro

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *