Tak patah semangat meski !! Tidur di surau sekolah

Posted on

SERAMAI 47 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bermalam sesaat di surau Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Permai Indah di Bukit Minyak, Bukit Mertajam selepas banjir menjejaskan nyaris keseluruhnya tempat tinggal mereka di sekitaran lokasi sehubungan mulai sejak Ahad kemarin.

Dalam usaha meyakinkan semuanya calon selesa serta tidak tercicir menempati peperiksaan SPM mulai sejak Isnin lantas, Persatuan Ibu Bapa serta Guru (PIBG) sekolah terbabit sediakan pengangkutan serta menyumbangkan makanan pada semuanya calon yang terjejas banjir.

Yang Dipertua PIBG sekolah sehubungan Wahid Othman berkata, lori Jabatan Kerja Raya (JKR) serta Angkatan Pertahanan Pemula Malaysia (APM) dipakai untuk membawa semuanya calon ke sekolah terbabit yang di ambil dari Masjid Bagan Nyiur serta surau Taman Delima di Juru pada 8 malam, Ahad kemarin.

Beliau berkata, pihaknya ambil langkah awal dengan meletakkan 79 calon yang mana lelaki diletakkan di surau sekolah, pada saat wanita ditempatkan di bilik ciri khas untuk berikan keselesaan untuk hadapi peperiksaan, esok harinya.

” Hari ini, cuma tinggal 47 pelajar masih tetap menginap di surau ini jika sebahagian daripadanya telah pulang ke tempat tinggal semasing selepas air mulai surut.

” Terkecuali sediakan pengangkutan, PIBG ikut menyalurkan sumbangan buat calon terbabit serta memperoleh hubungan kerja sebagian guru yang ikut menginap di situ, ” tuturnya.

Wahid berkata, kelompok ibu bapa tidaklah perlu kuatir berikutan semuanya anak mereka itu memperoleh penginapan serta keringanan selesa terkecuali pertolongan makanan memenuhi.

Beliau berkata, pihaknya menyalurkan sumbangan makanan 3x satu hari yang dibuat guru di kantin.

” Ramai ibu bapa berpuas hati dengan aksi cepat di ambil pihak PIBG dalam membuat atur keringanan pengangkutan serta penginapan buat anak mereka untuk menempati SPM dengan selesa.

” Jadi tanpa ada hubungan kerja guru, ibu bapa, sekolah dan Jabatan Pendidikan, kami akan tidak dapat merampungkan semua persoalan yang muncul untuk melindungi kebajikan pelajar terkecuali kualiti pendidikan bisa dijaga serta dipertingkatkan, ” tuturnya. sumber – https://www.hmetro.com.my/

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *