Tergamak Ibu Tinggal Anak Di Kedai Makan

Posted on

JOHOR BAHRU : Seseorang kanak-kanak lelaki berumur empat th. dipercayai ditinggalkan ibu kandungnya di satu kedai makan dekat Pasir Gudang pada 1 September kemarin.

Yang memiliki kedai makan, Junainah Ngadiman, 56 saat ini masih tetap mencari keluarga pada kanak-kanak lelaki itu.

Menurut Junainah, kurang lebih jam 10 pagi pada hari peristiwa, beliau didatangi seseorang wanita tempatan yg tidak dikenali serta memohon pertolongan untuk melindungi sesaat kanak-kanak itu.

” Seseorang wanita datang ke kedai aku, Kak Ju Tom Yam memohon untuk menumpangkan sesaat anak lelakinya yang di panggil ‘Abang’ kerana mahu pergi ke kedai bersebelahan.

” Aku menanti wanita itu untuk menuntut anaknya, tetapi hingga 24 jam dia masih tetap tidak datang, ” tuturnya saat buat aduan di petinggi The New Straits Times Press (NSTP) di Bandar Baru Uda disini, hari ini.

Terang Junaidah, beliau kemudiannya memutuskan untuk mencari penjaga kanak-kanak itu yang ditinggalkan di premis kepunyaannya di Kampung Sentosa, Persiaran 1, Masai, Pasir Gudang.

” Selama tempoh satu bulan hingga laporan di Balai Polis Scientex, Pasir Gudang di buat pada 9 Oktober lantas, pelbagai usaha dikerjakan untuk menjejaki wanita terbabit.

” Bagaimanapun, usaha itu menjumpai jalan buntu, jadi tak ada seseorang juga mengenalinya kerana beliau bukanlah masyarakat di lokasi itu, ” tuturnya.

Menurut dia, beliau bersimpati dengan kondisi kanak-kanak itu kerana diliat seperti merindui ibu kandungnya.

” Dengan kondisinya yg tidak mahu bercakap, agak sulit ketahui aslinya dan tempat ibunya, mengakibatkan aku sangat terpaksa memujuknya setiap saat dia bersedih, ” tuturnya.

Tuturnya, orang ramai yang memiliki maklumat bisa menghubungi beliau di talian 019-6565148.

Beliau berhasrat ambil kanak-kanak itu jadi anak angkat seumpamanya tidak ada sesiapa menuntutnya.

Sumber- Berita Harian

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *