Woooow !!! Lukisan RM110,000 Karya Awang Damit Ahmad

Posted on

Kuala Lumpur : Lukisan istimewa yang dibuat pelukis tersohor negara, Awang Damit Ahmad berjaya di jual pada harga RM110, 000 pada session lelongan di Galeri Sempurna, Balai Berita The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP), semalam.

Karya akrilik berjudul EOC Series 1988 itu pada 200 hasil seni serta artifak peranakan yang dipamer di Galeri Sempurna mulai sejak kelmarin untuk maksud lelongan.

Diluar itu, karya pelukis tempatan beda seperti Patrick Ng Kah Onn, Datuk Mohd Hoessein Enas serta Zulkfli Yusoff ikut dilelong pada acara yang sama.

Karya menarik Khalil Ibrahim juga berjaya di jual pada harga lelongan RM100, 000 pada saat naskhah Cheong Laitong berjudul Untitled berumur 48 th. juga di jual pada harga lelongan RM70, 000.

Ikut dilelong pada session lelongan petang semalam yaitu hasil karya artis dari Indonesia seperti Heri Dono, Kartika Affandi serta Nyoman Gunarsa dan dari Singapura iaitu Choy Weng Yang serta Kumari Nahappan.

Pada dalam itu pada session pagi, lelongan tertumpu pada barangan artifak peranakan yang bernilai tinggi.

Ketua Pegawai Operasi Henry Butcher Asset Auctioners (HBAA), Tan Chee Meng berkata, lelongan kesempatan ini bertopik Treasures of The Peranakans/Straits Chinese-The Journey Continues.

“Dengan pertolongan pihak kurator dan pakar peranakan, Henry Bong serta CN Liew, pihaknya berjaya mengumpul lebih 97 barangan artifak peranakan.

“Menerusi lelongan ini, pengumpul barangan antik bisa mempunyai pelbagai barangan seperti barang kemas, pinggan dan mangkok porselin yang sulit didapati serta bernilai tinggi, ” tuturnya.

sumber – www.hmetro.com.my

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *